Litet Lokalt Företag Kämpar För Ungdomarna

Det lokala företaget StayCay Service har bestämt sig för att hjälpa ungdomar och unga vuxna. Företaget kan tack vare sin unika position hjälpa med flera av de största utmaningar dagens unga möter. Med sådant som man kan tycka borde vara självklart att alla ska ha tillgång till men som unga utan tidigare erfarenhet och utan referenser ofta har svårt med.

StayCay är ett företag som hjälper dig att hyra eller hyra ut olika fastigheter. Det gör att hus som annars skulle stått tomma stora delar av året kan komma till nytta och ge någon annan en härlig semester med ett bra boende. Husägaren får lite extra pengar från en inkomstkälla som annars bara står och samlar damm och hyresgästen får ett garanterat bra boende och en tydlighet kring uthyrningen som annars kan saknas. 

StayCay Service AB

Det första problemet StayCay bekämpar här på hemmaplan är bostadsbristen och bostadslösheten bland unga. StayCay som jobbar med hyresförmedling kan hjälpa unga hitta boende och para ihop dem med ägare till lämpliga fastigheter. Unga är extremt utsatta på bostadsmarknaden bland annat eftersom de saknar tidigare referenser, som är något man i allt större utsträckning behöver ha, och ofta inte har en helt stabil inkomstkälla. Dessutom har de per definition inte haft så lång tid på sig att stå i bostadskö. Det finns därför ofta inte så många alternativ för unga när de behöver ett boende. Framförallt inte de senaste åren när bostadspriserna har stigit så mycket på kort tid. StayCay hjälper här genom att hyra ut hus som man annars inte skulle tänka på att försöka hyra. Bland annat så har många ett gästhus eller liknande på tomten som inte används och som de är villiga att hyra ut. 

Vejbystrand Gästhus StayCay

Dessutom vill unga ofta ha just hyresfastigheter. Man flyttar mycket på grund av både studier och jobb vilket gör att man vill ha något som är tillfälligt. Men i ett område som Bjäre finns det kanske inte lika mycket hyreslägenheter som det finns i en stad och det gör StayCays insatser ännu viktigare. 

StayCay hjälper också att bygga förtroende mellan fastighetsägare och hyresgäst genom att fastighetsägaren känner sig trygg med att StayCay anser att hyresgästen är lämplig. Det är annars inte säkert att de hade öppnat dörren för unga som de inte litar på kan betala för sig eller ta hand om fastigheten väl. Denna rädsla kan StayCay begränsa med hjälp av depositionsavtal och genom att potentiella kunder alltid intervjuas. 

Många av StayCays unga kunder vill hitta hyresfastighet här eftersom de har fått en arbetsmöjlighet i området. Det är en fördel för hela orten. Att mer pengar tjänas här gör att mer spenderas här i den lokala matbutiken, hos frisören eller på restaurangen. Då kan de anställa fler som själva kommer hit och spenderar pengar. 

Jag tror du börjar se vilken stor hjälp StayCay är för unga vuxna genom att erbjuda dem rätt sorts boende. Men det finns mer. StayCay har bestämt sig för att satsa på att anställa ungdomar och unga vuxna. Den uppkommande sommaren kommer all städning av husen göras av ungdomar i åldrarna 15-17 som sommarjobbar på StayCay. Först får de lära sig hur man gör genom att följa Maija Rampe, företagets ägare och den som påbörjade den här insatsen för ungdomar, för att lära sig vad som ska göras. Sedan får de visa att de klarar sig själva fast under uppsikt och nu kommer de kunna ta hand om all städning. 

StayCay crew

Sommarjobb är extremt viktig erfarenhet. Många kallar det för en språngbräda ut i arbetslivet. Nationalekonomen Dagmar Müller visar i en ny studie som presenteras i SNS Analys ”Från skola till arbete – vikten av kontakter” att de som sommarjobbat på en arbetsplats som lades ner när de jobbade där senare både har svårare att hålla ett jobb och har lägre inkomster jämfört med de som sommarjobbat som vanligt. Sommarjobb hos StayCay lär om hygien och hur man håller ett hus i bra form, hur man beter sig mot kollegor, hur man tar emot gäster, förhåller sig till sitt schema, ansöker om ledighet, håller löneförhandling och mycket mer. 

Det är också en möjlighet för ungdomarna att tjäna sina första riktiga pengar. Det gör att de själva kan köpa det de behöver eller vill ha. Självständigheten och erfarenheten i att hushålla med pengar är något av det viktigaste man som ung kan lära sig och det är ännu bättre när pengarna är egentjänade för då lär man allt arbete som krävs och hur de inte bör slösas. Det är också ett perfekt sommarjobb eftersom de flesta av uthyrningarna görs just på sommaren och det då det är som mest arbete att få gjort.

Ibland tar det tid att få sitt drömjobb

StayCay har också hjälpt genom att anställa när utbildningen är slutförd men man ändån inte fått jobb. Detta är ett tilltagande problem i vårt samhälle men icke desto mindre något som StayCay vill bekämpa. Detta görs genom att StayCay kan erbjuda ett tillfälligt första jobb vilket sedan gör att man har erfarenhet och en referens. Ett tillfälle att få lära sig person till person av en äldre mentor är en otrolig möjlighet. Att få ansvar och en referens att använda sig av i framtiden kan bli ovärderligt och en stabil inkomstkälla tills vidare är mycket välkommet.

Denna artikel har handlat både om några av nutida ungdomars största utmaningar och hur ett litet lokalt företag har bestämt sig för att hjälpa. Detta är inget som är unikt för StayCay. Många småföretag gör liknande insatser vilket är en av många anledningar till att de är så viktiga. De bannar vägen för de unga och för framtiden. För att sträcka ut en hand till de som behöver de, för att ge dem ansvar och för att se dem växa sig starka och självständiga. För det är ju ungdomarna som kommer att ta över den här världen och att satsa på dem är att satsa på framtiden.

StayCay Service… att satsa på framtiden – av Augusta Rampe